fbpx
Search
Close this search box.

Wat is autisme spectrum stoornis (ASS)?

Autisme Spectrum Stoornis is een neurologische ontwikkelingsstoornis die invloed heeft op de manier waarop een persoon communiceert, sociale interacties aangaat en de wereld om zich heen begrijpt. Het spectrum omvat een breed scala aan kenmerken, wat betekent dat de ervaring van autisme sterk kan variëren van persoon tot persoon. Enkele gemeenschappelijke kenmerken van ASS zijn:

Sociale Uitdagingen:
Mensen met ASS kunnen moeite hebben met het begrijpen van sociale signalen, zoals oogcontact, non-verbale communicatie en het aanvoelen van emoties bij anderen.

Beperkte Interesses:
Vaak ontwikkelen mensen met ASS intense en specifieke interesses, soms in zeer smalle onderwerpen.

Routinematig Gedrag:
Ze hebben vaak een sterke behoefte aan routine en voorspelbaarheid, en kunnen gestrest raken door veranderingen.

Sensorische Gevoeligheden:
Mensen met ASS kunnen over- of ondergevoeligheid hebben voor zintuiglijke prikkels, zoals geluiden, lichten of aanrakingen.

Communicatieverschillen:
Taalontwikkeling kan variëren, waarbij sommigen moeite hebben met gespreksvaardigheden en anderen juist zeer uitgebreide vocabulaires hebben.

Nu we een algemeen begrip hebben van wat ASS inhoudt, kunnen we dieper ingaan op de bewonderenswaardige missie van “Oog Voor Detail”.

Oog Voor Detail: Een Brug naar Empowerment en Kansen
Oog Voor Detail is meer dan alleen een VZW; het is een initiatief dat inspeelt op de behoeften van mensen met ASS door hen een kans te bieden om deel te nemen aan de maatschappij en tegelijkertijd hun unieke vaardigheden te benutten. Oog Voor Detail begrijpt dat ieder individu waardevolle talenten en capaciteiten heeft, ongeacht hun achtergrond.

Door mensen met ASS op een duurzame wijze tewerk te stellen, biedt Oog Voor Detail niet alleen financiële onafhankelijkheid, maar ook een gevoel van doel en eigenwaarde. Dit draagt bij aan het doorbreken van de stereotypen en vooroordelen die vaak met autisme worden geassocieerd. Het initiatief benadrukt dat iedereen, ongeacht hun neurodiversiteit, een waardevolle bijdrage kan leveren aan de samenleving.