fbpx
Search
Close this search box.

Oog voor Detail draagt bij om het Belgische grootschalig referentiebestand (GRB) nauwkeurige ruimtelijke gegevens te waarborgen, met name voor Vito.

Het Belgische Grootschalig Referentiebestand (GRB) vormt de ruggengraat van ruimtelijke gegevens en cartografie in het België. Maar hoe blijft zo’n uitgebreide dataset, die de basis vormt voor talloze toepassingen, actueel en accuraat? Dat is waar het innovatieve werk van Oog voor Detail om de hoek komt kijken, vooral met hun recente inzet in het Vito-project.

Een Algoritme Verfijnen voor Up-to-Date GRB

Het hart van het project was gericht op het trainen van een algoritme om het Grootschalig Referentiebestand efficiënt en moeiteloos up-to-date te houden. Een uitdaging van formaat, gezien de schaal en complexiteit van de gegevens die worden beheerd.

Satellietbeelden als Datakompas

Met een reeks satellietbeelden die zich uitstrekken over een periode van 2012 tot 2021, omvatte het project een grondige analyse van deze informatie. Het vergelijken van deze lagen bood inzicht in de veranderingen en ontwikkelingen in het landschap gedurende die jaren.

Toekenning van Gegevens aan Annotaties

Een cruciaal aspect was het proces van het toekennen van specifieke gegevens aan annotaties. Dit vereiste niet alleen een diepgaand begrip van de data, maar ook een nauwkeurige en consistente aanpak om deze toe te wijzen aan de juiste annotaties.

QGis en de Veelvoud aan Lagen en Attributen

De tools die werden gebruikt, waaronder QGis, boden de mogelijkheid om met een complexiteit van tientallen lagen en attribuuttabellen te werken. Dit vereiste niet alleen technische bekwaamheid, maar ook een goed begrip van de context en de manier waarop deze gegevens elkaar beïnvloeden.

Een Stap naar Accurate en Actuele Gegevens

Het werk van Oog voor Detail binnen het Vito-project vertegenwoordigt een belangrijke stap voorwaarts in het streven naar nauwkeurige en up-to-date ruimtelijke gegevens. Door geavanceerde methoden en diepgaande expertise te combineren, hebben ze bijgedragen aan het verfijnen van algoritmen die essentieel zijn voor het onderhouden van het GRB.

Het succes van dit project benadrukt niet alleen de technologische vooruitgang, maar ook het belang van oog voor detail (pun intended)bij het beheren van dergelijke omvangrijke gegevens. En het opent deuren naar een toekomst waarin het onderhoud van deze cruciale datasets naadloos en efficiënt kan verlopen.

 

Lees meer over dit project op de website van Vito